Διάγνωση και Επισκευές Ηλεκτρικού συστήματος

Διάγνωση και Επισκευές Ηλεκτρικού συστήματος

Το κάθε αυτοκίνητο λειτουργεί ως προϊόν άψογου συνδυασμού ηλεκτρικών και μηχανικών συστημάτων. Έτσι και το ηλεκτρικό του σύστημα απαιτεί τακτική συντήρηση. Το σέρβις του ηλεκτρικού συστήματος περιλαμβάνει πολύ περισσότερες εργασίες από την απλή αντικατάσταση, για παράδειγμα, ενός ελαττωματικού λαμπτήρα ή μιας καμένης ασφάλειας. Τα στοιχεία του όχι μόνο επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά μερικές φορές το ένα δεν μπορεί ούτε καν να λειτουργήσει χωρίς το άλλο. Γι’ αυτό, η βλάβη ενός και μόνο αισθητήρα μπορεί να θέσει εκτός λειτουργίας ακόμα και ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα.

Τακτικός Έλεγχος Μπαταρίας (Συσσωρευτή)

Θα γνωρίζετε ήδη ότι η μπαταρία είναι βασικό στοιχείο του αυτοκινήτου και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων του οχήματός σας. Ο κινητήρας, τα φώτα, οι υαλοκαθαριστήρες, ο κλιματισμός και το ηχοσύστημα αντλούν ενέργεια από την μπαταρία. Η ίδια η μπαταρία επαναφορτίζεται συνεχώς από τον εναλλάκτη, ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιείται από έναν ιμάντα.

Όπως κάθε μπαταρία, μετά από ένα διάστημα χρήσης αρχίζει να δείχνει σημάδια φθοράς και μειωμένης απόδοσης. Η μπαταρία υπόκεινται σε σταδιακή φθορά ανάλογα με το χρόνο και με τη χρήση. Απότομη απώλεια ισχύος, διακοπές κατά τη λειτουργία του ηλεκτρικού κυκλώματος και ακραίες θερμοκρασίες συμβάλλουν στην πρόωρη φθορά της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η μηχανή δεν είναι σε λειτουργία οδηγεί σε απώλεια ισχύος της μπαταρίας. Οι ακραίες θερμοκρασίες (είτε είναι πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές) καταστρέφουν το δραστικό μέσο μειώνοντας την αγωγιμότητα του ηλεκτρολύτη (μείγμα νερού και οξέως) οδηγώντας σε αποδυνάμωση και φθορά της μπαταρίας.

Είναι σημαντικό να πραγματοποιείται τακτικός έλεγχος της κατάστασης της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας κυρίως στις αρχές του χειμώνα. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Pit Stop Service Center θα σας ενημερώσει σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη αντικατάστασης της μπαταρίας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον (ξαφνική ακινητοποίηση του αυτοκινήτου). Για την εργασία αυτή εκτελούμε τις παρακάτω διαδικασίες:

 1. Οπτικός έλεγχος. Ελέγχουμε εξωτερικά τη μπαταρία, ώστε να είναι καθαρή και ιδιαίτερα τους πόλους, καθαρίζουμε τους πόλους και τους ακροδέκτες των καλωδίων της μπαταρίας. Αν η μπαταρία είναι ανοιχτού τύπου ελέγχουμε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη, έτσι ώστε να είναι μέσα στα όρια που προβλέπει ο κατασκευαστής και συνήθως, πρέπει να είναι 1 cm πάνω από τις πλάκες.
 2. Έλεγχος πυκνότητας του ηλεκτρολύτη.
 3. Μέτρηση διαρροών της μπαταρίας.
 4. Έλεγχος μπαταρίας με το βολτόμετρο ταχείας εκφόρτισης.

Μην αμελείτε να φροντίζετε ώστε η επιφάνεια της μπαταρίας να είναι πάντα στεγνή και καθαρή. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο σας δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία για διάστημα 2-3 μηνών, αποσυνδέστε την μπαταρία, φορτίστε την στο 100% με πολύ μικρή ένταση, ώστε να αντισταθμίσετε τις απώλειες. Αν χρειαστεί να αποθηκεύσετε μια μπαταρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να αδειάσετε τον ηλεκτρολύτη να την πλύνετε πολύ καλά με αποσταγμένο νερό και να στεγνώσετε με μεγάλη επιμέλεια τις πλάκες της. Φυλάξτε τη μπαταρία σε μέρος ξηρό. Όταν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε και πάλι, γεμίστε την με ηλεκτρολύτη και φορτίστε την αργά, ώστε να διαποτιστούν καλά και ομαλά οι πλάκες της.

Έλεγχος-Συντήρηση Πίνακα Ελέγχου (Ταμπλό Οργάνων)

Οι βλάβες στα όργανα και τις λυχνίες ελέγχου γίνονται αντιληπτές όταν οι ενδείξεις είναι λανθασμένες ή δεν υπάρχουν καθόλου, (π.χ. λάθος ένδειξη για την ποσότητα καυσίμου).

Ο έλεγχος είναι οπτικός και με ένα πολύμετρο.

Όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά ελεγχόμενα εξαρτήματα, οι βλάβες ανιχνεύονται με τη βοήθεια της διαγνωστικής συσκευής. Μετά από κάθε επισκευή ή αντικατάσταση εξαρτημάτων γίνεται μηδενισμός των βλαβών από την μνήμη της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου.

Συντήρηση και Επισκευή του Εναλλακτήρα (Δυναμό)

Κύριος σκοπός του συστήματος φόρτισης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η οποιαδήποτε ανωμαλία στη λειτουργία του συστήματος επηρεάζει, κυρίως, τη γενικότερη κατάσταση της μπαταρίας, αλλά και την κατάσταση των διαφόρων ηλεκτρικών κυκλωμάτων, ενώ, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και την καταστροφή τους.

Έλεγχος φόρτισης του εναλλακτήρα γίνεται με πολύμετρο.

Εκτός, όμως, από την αντικανονική του λειτουργία ως προς την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει και το ενδεχόμενο μη σωστής λειτουργείας λόγο φθοράς ή βλάβης των μηχανικών μερών του εναλλακτήρα.

Οι βλάβες των μηχανικών του μερών εντοπίζονται στα ρουλεμάν του ρότορα, στην τροχαλία και στον ιμάντα μετάδοσης της κίνησης. Κοινό, πάντως, σύμπτωμα για τη διάγνωση της βλάβης, είναι η θορυβώδης λειτουργία του εναλλακτήρα, με τη διαφορά ότι ο θόρυβος είναι διαφοροποιημένος, ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί.

Οι ηλεκτρολόγοι μας με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία είναι ικανοί να ανακαλύψουν την πραγματική αιτία της βλάβης και να σας προτείνουν την κατάλληλη λύση.

Έλεγχος και Επισκευή του Εκκινητή (Μίζας)

Ο κινητήρας του αυτοκινήτου, είτε είναι βενζινοκινητήρας είτε πετρελαιοκινητήρας, δεν αρχίζει να λειτουργεί μόνος του, αλλά χρειάζεται ξένη βοήθεια,την οποία του την παρέχει ο εκκινητής (μίζα). Έτσι,η μίζα χρησιμεύει για την αρχική περιστροφή του κινητήρα.

Η μίζα, κατά την εκκίνηση του κινητήρα τροφοδοτείται με ρεύμα από το συσσωρευτή του οχήματος, και σε περίπτωση κακής επαφής των ακροδεκτών του συσσωρευτή και των καλωδίων της μίζας, αυξάνεται η ηλεκτρική αντίσταση των αγωγών του κυκλώματος, με αποτέλεσμα να μην έρχεται το απαιτούμενο ρεύμα στη μίζα για να περιστρέφει το “δρομέα” και να υπερνικήσει την αντίσταση του κινητήρα.

Κατά τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας της μίζας, ελέγχουμε

 • Το σύστημα εμπλοκής της με τη στεφάνη του σφονδύλου για φθορές, παραμόρφωση, σπάσιμο.
 • Τη ρύθμιση της διαδρομής του πινιόν.
 • Τον “ελεύθερο συμπλέκτη”

Τα ελαττωματικά μέρη αντικαταστατούνται.

Έλεγχοι Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων.

Σε τακτική συντήρηση ηλεκτρικών κυκλωμάτων πραγματοποιούνται οι παρακάτω έλεγχοι:

 • Κυκλώματος μεσαίων και μεγάλων φώτων.
 • Κυκλώματος των δεικτών αλλαγής κατεύθυνσης
 • Κυκλώματος του ανεμιστήρα του συστήματος ψύξης.

Υπάρχουν τρεις βασικές αιτίες που μπορεί να αναγκάσουν ένα κύκλωμα να μη λειτουργεί σωστά:

 1. Βλάβες από μεγάλη αντίσταση (κακές επαφές, διακοπή αγωγού,κλπ)
 2. Βλάβες από μικρή αντίσταση (βραχυκύκλωμα)
 3. Βλάβες στην ίδια τη συσκευή

Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, εκτός των ηλεκτρικών του υποσυστημάτων, περιλαμβάνει και αρκετές πολύπλοκες ηλεκτρονικές διατάξεις λειτουργίας και ασφάλειας. Η σωστή συντήρηση και αντιμετώπιση των όποιων βλαβών απαιτεί εξειδικευμένους τεχνικούς και σύγχρονες διαγνωστικές συσκευές, με τις οποίες γίνονται γρήγορα και αξιόπιστα οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου.

Οι ειδικοί μας είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες διάγνωσης, εντοπισμού και αποκατάστασης βλαβών του ηλεκτρικού συστήματος αυτοκινήτου. Από διαχείριση μπαταρίας και ηλεκτρικών κυκλωμάτων μέχρι ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα ψεκασμού και ηλεκτρονικά υποβοηθούμενα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Κλείστε ένα ραντεβού για Δωρεάν Διαγνωστικό Έλεγχο τώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί εντός 24 ωρών.

  • Μικρό Σέρβις Αυτοκινήτου

   Μικρό Σέρβις Αυτοκινήτου

   Μικρό σέρβις αυτοκινήτου περιλαμβάνει: Αλλαγή λαδιών, Αλλαγή φίλτρου λαδιού, Διαγνωστικό έλεγχο 12 σημείων. Τοποθετούμε μόνο Πρωτογενής Λιπαντικά. Σε περίπτωση ανάγκης παρέχουμε Δωρεάν Βιβλιάριο Σέρβις.

  • Μεγάλο Σέρβις Αυτοκινήτου

   Μεγάλο Σέρβις Αυτοκινήτου

   Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου θα παρατείνει την διάρκεια ζωής του γλιτώνοντας σας από περιττά έξοδα και θα εξασφαλίσει τόσο τη δική σας ασφάλεια όσο και των αγαπημένων προσώπων σας που επιβαίνουν σε αυτό.

  • Πλήρες Σέρβις Αυτοκινήτου

   Πλήρες Σέρβις Αυτοκινήτου

   Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε προσιτές τιμές πάντα με γνώμονα των επαγγελματισμό και τη ποιότητα. Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε σε κάθε μας κίνηση ότι η οδική ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη και υπερπολύτιμη.

© Copyright 2020 - Pitstop Service | Κατασκευή Ιστοσελίδας Foxyprom