Συμβουλές για την καλοκαιρινή οδήγηση

Συμβουλές για την καλοκαιρινή οδήγηση

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το όχημα σας είναι καλά συντηρημένο και διαθέτει εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης για να κρατήσετε την οικογένεια σας ασφαλή. Πριν ξεκινήσετε τα πολλά χιλιόμετρα λοιπόν, σας συμβουλεύουμε τα εξής:

Προλάβετε τη ζέστη

Ελέγξτε το ψυγείο, την τάπα, τους ιμάντες και τους σωλήνες για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς φουσκώματα, ραγίσματα, ή ενδείξεις ότι τα ελαστικά τους μέρη έχουν κοπεί. Στο συνεργείο Pitstop Service παρέχουμε δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος 21 σημείων σε κάθε Ολοκληρωμένο Service Αυτοκινήτου

Ενυδατώστε το όχημα σας

Ελέγξτε τις στάθμες των υγρών, των φρένων, της αυτόματης μετάδοσης, του υδραυλικού τιμονιού, του συστήματος καθαρισμού των παρμπρίζ και του υγρού κυκλώματος ψύξης. Σιγουρευτείτε ότι κάθε δοχείο είναι γεμάτο και απευθυνθείτε σε συνεργείο αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη διαρροής.

Έλεγχοι πριν το ταξίδι

Πριν ξεκινήσετε ένα μακρύ ταξίδι, σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, θυμηθείτε να κάνετε μερικούς ελέγχους, έπειτα από τους οποίους μπορείτε να εκτελέσετε κάποιες εργασίες συντήρησης και μόνοι σας:

 • Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών, συμπεριλαμβανομένης της ρεζέρβας
 • Σιγουρευτείτε ότι οι λεπίδες των υαλοκαθαριστήρων λειτουργούν σωστά
 • Ελέγξτε το χρόνο ζωής της μπαταρίας και τα καλώδια της
 • Ελέγξτε τα τακάκια των φρένων για φθορές, κάντε αλλαγή λιπαντικών και φίλτρων σύμφωνα με τις οδηγίες σέρβις του κατασκευαστή
 • Ελέγξτε τα κεντρικά φώτα, τα φώτα φρένων, τα φλας, τα αλάρμ και τα φώτα στο εσωτερικό

Ετοιμάστε ένα σετ ειδών έκτακτης ανάγκης

Κάντε λίγο χώρο στον εξοπλισμό παραλίας για να συμπεριλάβετε εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης. Ακόμα κι αν έχετε προετοιμάσει το όχημα σας για καλοκαιρινό ταξίδι, δεν κάνει κακό να έχετε στο χώρο αποσκευών σας μερικά αντικείμενα που μπορεί να σας χρειαστούν. Ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης σας πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Καλώδια εξωτερικής τροφοδοσίας μπαταρίας για την περίπτωση όπου εσείς, ή κάποιος άλλος θα χρειαστεί να ξεκινήσει το αυτοκίνητο του με αυτά
 • Φακό
 • Κιτ επισκευής ελαστικών και/ή ρεζέρβα
 • Γάντια, κουβέρτες και πετσέτες
 • Τρίγωνο και φώτα κινδύνου, έντονο σήμα κινδύνου, ή σημαία που να γράφει «βοήθεια» ή «καλέστε την αστυνομία»
 • Κατσαβίδια και κλειδιά
 • Κουτί πρώτων βοηθειών
 • Κινητό τηλέφωνο και φορτιστή
 • Νερό για το ψυγείο του αυτοκινήτου και για την οικογένεια σας
 • Φαγητό μακράς διαρκείας με υψηλή απόδοση ενέργειας

Ταξιδεύοντας με παιδιά

 • Χρησιμοποιείτε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό περιορισμού τον επιβατών στα καθίσματα
 • Χρησιμοποιήστε τη διαδρομή σαν αφορμή για εκμάθηση σχετικά με την ασφαλή οδήγηση
 • Ετοιμάστε ένα ψυγειάκι με υγιεινά σνακς, όπως νερό, φρούτα, ξηρούς καρπούς και γκρανόλα
 • Κάνετε στάσεις μετά από μερικές ώρες για να αφήσετε τα παιδιά σας να ξεπιαστούν
 • Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν το ίδιο. Αν αρχίσετε να νιώθετε υπνηλία, μη διστάσετε να σταματήσετε σε μία ασφαλή τοποθεσία και να ξεκουραστείτε μέχρι να νιώσετε ότι είστε σε θέση να συνεχίσετε την οδήγηση.
 • Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικές συσκευές για να μειώσετε την ανία των μεγάλων ταξιδιών, με την προϋπόθεση ότι δεν αποσπούν την προσοχή του οδηγού

Σιγουρευτείτε ότι έχετε τις κατάλληλες προμήθειες στο χώρο αποσκευών σας δύο φορές το χρόνο και θυμηθείτε να μην ξεκινήσετε ποτέ ένα ταξίδι αν έχει ανάψει ο δείκτης ελέγχου κινητήρα ή η ειδοποίηση βλάβης. Έχοντας πάρει αυτές τις προφυλάξεις, εσείς και το όχημα σας θα είστε περισσότερο χαρούμενοι αυτό το καλοκαίρι. Και μην ξεχάσετε να το διασκεδάσετε!

Ας δούμε όμως μερικές από αυτές τις επικίνδυνες καλοκαιρινές συνήθειες.

 • ΟΧΙ σαγιονάρες ή μαγιό: Τα τυπικά beachwear δεν είναι κατάλληλα για οδήγηση. Για παράδειγμα, οι σαγιονάρες μειώνουν τον έλεγχο του οδηγού στα πεντάλ, αλλά μπορούν επίσης να κολλήσουν σε αυτά και να εμποδίσουν την ικανότητα αντίδρασης. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν απαγορεύονται ρητά, αλλά η οδήγηση με αυτές, ή ακόμα και ξυπόλυτοι, μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
 • Οι οδηγοί πρέπει πάντα να φορούν παπούτσια ελαφριά, μαλακά, μικρά σε όγκο και σόλες που δεν εξέχουν.
 • Η οδήγηση χωρίς ένα μπλουζάκι (που γίνεται από το 25% των οδηγών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Αυτοκινητοβιομηχανία) μπορεί να αλλοιώσει την αποτελεσματικότητα  της ζώνης ασφαλείας.
 • Σε ένα όχημα αφημένο για ώρες στον ήλιο, για να μειώσετε την θερμοκρασία του εσωτερικού, πρέπει να ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα για ένα λεπτό και μετά να ενεργοποιούμε τον κλιματισμό.
 • Ο αριθμός των επιβατών δεν πρέπει να υπερβαίνει τον αριθμό των καθισμάτων: Ακόμα και αν το ταξίδι είναι μόνο μερικά χιλιόμετρα, η μεταφορά περισσότερων ατόμων στο αυτοκίνητο από τον αριθμό των καθισμάτων είναι επικίνδυνη, καθώς κάποιος ή κάποιοι δεν θα έχουν ζώνη ασφαλείας.
 • Ιδιαίτερα σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, οι οδηγοί χρειάζονται τα σωστά υγρά: Παρά το ότι, δεν απαγορεύεται άμεσα, η κατανάλωση τροφής και υγρών κατά την διάρκεια της οδήγησης, αυτή μπορεί να προκαλέσει απώλεια προσοχής του οδηγού. Από την άλλη, είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Loughborough (UK) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ενυδάτωση δείχνει ότι ένας αφυδατωμένος οδηγός κάνει τα ίδια λάθη όπως κάποιος που έχει καταναλώσει 8 ποτήρια κρασιού, οπότε είναι καλύτερο να πίνουμε νερό πριν ξεκινήσουμε και σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού πρώτα σταματήσουμε κάπου με ασφάλεια. Σε μερικά σύγχρονα μοντέλα το alarm συνεχούς οδήγησης, ή ο ανιχνευτής κόπωσης, συνιστούν πότε πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα εάν είναι απαραίτητο.
 • Τα δυο χέρια πάντα στο τιμόνι: Η οδήγηση με τον αγκώνα έξω από το παράθυρο στις ζεστές μέρες, είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά πρέπει να αποφεύγεται. Πρώτον, επειδή επηρεάζει την ικανότητα ελέγχου του οχήματος καθώς και τα δύο χέρια δεν βρίσκονται στο τιμόνι και δεύτερον, λόγω του κινδύνου σοβαρών τραυματισμών σε περίπτωση σύγκρουσης. Μια άλλη εξαιρετικά επικίνδυνη στάση (στην περίπτωση του συνοδηγού) είναι αυτή με τα πόδια στο ταμπλό. Σε περίπτωση ατυχήματος, ο εμπρόσθιος αερόσακος όχι μόνο δεν θα κρατήσει τον επιβάτη σωστά, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη.
 • Ψάχνουμε για να βρούμε το καλύτερο σημείο στάθμευσης: Το παρκάρισμα κοντά στην παραλία μπορεί μερικές φορές να είναι ένας εφιάλτης, αλλά προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο και πιο ασφαλές σημείο, έχοντας κατά νου, την στιγμή της αναχώρησης. Αποφεύγουμε αμμώδη σημεία, στενά που ενδέχεται να κλείσουν από κάποιον αφηρημένο και –ακόμα καλύτερα- βάζουμε το όχημά μας κάτω σε κάποια σκιά που –αν δεν υπάρχει την στιγμή εκείνη- φανταζόμαστε ότι θα έρθει αρκετή ώρα πριν μπούμε στο αυτοκίνητο για να αναχωρήσουμε. Η οδήγηση σε θερμοκρασία καμπίνας άνω των 35 βαθμών, είναι μια άκρως επικίνδυνη διαδικασία, καθώς ο οδηγός βρίσκεται σε κατάσταση δυσφορίας.
 • Μειώνουμε την ένταση του ηχοσυνόλου: Το άκουσμα μουσικής στην διαπασών την ώρα της οδήγησης είναι μια ακόμα επικίνδυνη συνήθεια, καθώς ο οδηγός αποκόπτεται από ήχους που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οδήγση, όπως είναι οι σειρήνες ασθενοφόρων, περιπολικών, πυροσβεστικών οχημάτων, ο θόρυβος κάποιου οχήματος που βρίσκεται στα «τυφλά» σημεία του οδηγού, αλλά και οι ήχοι του δικού μας οχήματος που πολλές φορές μας ειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά.
 • Ελέγχουμε ή –ακόμα- και αλλάζουμε τα ελαστικά μας: Ο μεγαλύτερος εχθρός των ελαστικών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και δρόμου. Γι αυτό και οι πιέσεις των ελαστικών μας πρέπει να είναι όσο ακριβώς (ελέγχονται με τα ελαστικά κρύα) συνιστά ο κατασκευαστής, ενώ στην περίπτωση που διαθέτουμε ελαστικά στο όριο της ζωής τους, πρέπει να τα αντικαθιστούμε πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι και όχι να περιμένουμε να περάσει αυτό, γιατί ενδέχεται η παλαιότητα σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, να μας δώσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καλές καλοκαιρινές διαδρομές!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί εντός 24 ωρών.

  • Μικρό Σέρβις Αυτοκινήτου

   Μικρό Σέρβις Αυτοκινήτου

   Μικρό σέρβις αυτοκινήτου περιλαμβάνει: Αλλαγή λαδιών, Αλλαγή φίλτρου λαδιού, Διαγνωστικό έλεγχο 12 σημείων. Τοποθετούμε μόνο Πρωτογενής Λιπαντικά. Σε περίπτωση ανάγκης παρέχουμε Δωρεάν Βιβλιάριο Σέρβις.

  • Μεγάλο Σέρβις Αυτοκινήτου

   Μεγάλο Σέρβις Αυτοκινήτου

   Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου θα παρατείνει την διάρκεια ζωής του γλιτώνοντας σας από περιττά έξοδα και θα εξασφαλίσει τόσο τη δική σας ασφάλεια όσο και των αγαπημένων προσώπων σας που επιβαίνουν σε αυτό.

  • Πλήρες Σέρβις Αυτοκινήτου

   Πλήρες Σέρβις Αυτοκινήτου

   Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε προσιτές τιμές πάντα με γνώμονα των επαγγελματισμό και τη ποιότητα. Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε σε κάθε μας κίνηση ότι η οδική ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη και υπερπολύτιμη.

© Copyright 2020 - Pitstop Service | Κατασκευή Ιστοσελίδας Foxyprom